Bakış Açısı

Dr. Hüseyin TOROS

huseyintoros@yahoo.com

Elektronik Haberleşme

            Son on yılda hızla ilerleyen bilişim dünyası iletişimdeki hıza bağlı olarak değişik alanlarda kendini hissettirmektedir. 1996 yılında ticari amaçla ve yaygın olarak kullanıma açılan ve dünyadaki bütün bilgisayarları birbirine bağlayan omurga sayesinde konuşma, iş, alışveriş, oyun, para ve yatırım alanlarında güzel gelişmeler yaşanmaktadır. Bütün bilgisayarları birbirine bağlayan bu ağ ( internet) kullanıcı sayısı hızla artmaktadır.

            Dünyanın neresinde olursanız olun sevdiklerinizle, iş çevrenizle, meslektaşlarınızla veya hiç tanımadığınız kişilerle bilgisayarlar üzerinden haberleşmek çok kolay, kullanışlı ve hızlı hale geldi. İnternet üzerinden haberleşme iki şekilde olmaktadır. Ya yazışarak veya konuşarak. Bu iş için ilk şartımız bir bilgisayarımızın olması. Bu bilgisayarın dünyadaki diğer bilgisayarlara bağlanabilmesi için bilgisayarımızın iletişim için yaygın haliyle bir fax-modem kartına, telefon hattına, dünyaya açılmamızı sağlayan ve bilgi akış ve kontrolünü yapan bilgi havuzlarına (servis sağlayıcılara) ihtiyacımız var. Bilgisayarımız internete açıldığında en yaygın kullanılan haberleşme sistemi elektronik mektuplar (e-mail) yoluyla olanlarıdr. Bunun için bir elektronik adresimiz olması lazımdır. Bu adres günümüzde bir çok internet firması tarafından ücretsiz olarak verilmektedir.

            Elektronik adreste kullanıcı adınız (user name), bağlı olduğunuz bilgi sağlayıcı (server) ve güvenlik için şifreden (password) oluşmaktadır. İnternet sistemleri o şekilde dizayn edilmiştir ki bilgiler birbirleriyle karışmadan ve dünyanın neresinde olursanız olunuz belirtilen adresi bulacak şekilde tasarlanmıştır. Bunun için birçok kurallar geliştirilmiştir. Bilgiler geliştirilen bu kurallar çerçevesinde seyahat etmektedir. Kurallar iyi olduğu için trafik zaman zaman çok yavaşlasa bile bizim bilgiler asla kaza kurbanları olmamaktadır.

            Elektronik posta adresi aldınız bundan sonra yapacağınız bilgisayarın karşısına geçip herhangi bir mektup yazılım programını kullanarak mektunuzu yazmak, mektuba ekleyeceğiniz evrak (attach) varsa bunu da beraberinde postaya vermenizdir. Mektup çok kısa süre içinde telefon, uydu vs. iletişim yollarını kullanarak karşı tarafın adresine ulaşır. Karşı tarafın bilgisayarı açık, gerekli yazılımı var ve ayarları yapılmış ise, bilgisayarı onu hemen mektup geldiği konusunda uyaracaktır. Elektronik postanın en önemli özelliklerinden birisi de aynı mektubu çok sayıda kişiye aynı anda gönderebilme imkanı vermesidir. Bayramlarda, yılbaşlarında veya  ticari reklamasyon amacıyla kullanımı hızla artmaktadır.  Dijital yayınların hız kazanmasıyla evimizdeki TV'den de mektupları okuma veya mektup gönderebilmekteyiz.

            Mektupla birlikte çok yaygın diğer bir sistem ise karşılıklı yazışmalar (chat) ve gelecek yıllarda kullanımı artacak olan karşılıklı bilgisayarlar üzerinden konuşmalardır. Meslektaşlarımızla veya arkadaş grubu ile aynı anda bilgisayar başında toplantı yapmak zaman ve mekan olarak büyük avantajlar sağlamaktadır.  Evimizde, işyerimizde bilgisayardan ne kadar istifade ediyoruz. Devir hız ve ekonomi dönemi olduğuna göre her gün biraz daha elektronikleşmeye ne dersiniz?