Bilgisayar?

 

Bakış Açısı

Dr. Hüseyin TOROS

huseyintoros@yahoo.com

Bilgisayar

    Genellikle bilgisayar denildiğinde ilk akla gelen ekran, kasa, fare ve klavye olmaktadır. Acaba bilgisayar gerçekten bu mudur? Başka şekilleri nelerdir? Bilgisayar bir araç mı yoksa bir amaç mıdır? Küresel olarak baktığımızda, gelecek için iyi bir potansiyel olabilir mi?

    Bilgisayarı kısaca bilgileri işleyip, sonuçlar elde etmemizi sağlayan, bilgileri depolayabilen ve programlanabilen elektronik cihaz olarak tanımlayabiliriz.

    Bilgisayar iki kısımdan meydana gelmektedir. Birincisi elle tutabildiğimiz, dokunabildiğimiz ve görebildiğimiz fiziksel yapısıdır. Bu donanım olarak adlandırılır. Fiziksel olarak bilgisayarlar hem görünüm ve hemde büyüklük ve hemde yaptığı işlemler yönünden farklılıklar arzeder. En yaygın olanları kişisel masaüstü ve dizüstü olanlarıdır. Gelişen teknoloji sayesinde amaçlarına bağlı olarak büyüklük ve şekilleri sürekli değişiklik göstermektedir. Donanım olarak adlandırılan bu yönü, bir çok ana parçadan meydana gelmektedir. Ana parçalar ise binlerce veya milyonlarca daha küçük elektronik sistem ve devrelerden oluşmaktadır. Bu parçaların her biri uzmanlık gerektirdiğinden çoğunlukla farklı firmalar tarafından üretilmektedir. Dolayısı ile iyi bir AR-GE gerektirdiğinden ilk maliyetleri çok yüksek olmaktadır. Fakat seri üretimler ile maliyetler aşağıya çekilebilmektedir. Teknoloji hızla geliştirildiğinden üretimlerin kısa sürede ve çok büyük adetlerde tüketilmesi gerekmektedir. Büyük sermayeli firmaların bile iyi bir pazarlama ve satış ağı olmadan, bu alanda başarıya ulaşma şansı azdır.

    Bilgisayarın ikinci yönünü ise yazılımlar oluşturmaktadır. Yazılımlar elektronik devreler ile insaların veya çevre birimlerin haberleşmesini sağlayan komutların, bilgisayarların anlayacağı şekle getirilmiş (derlenmiş) halidir. Kısaca, yazılımlar yoluyla bilgisayarla konuşur ve istediklerimizi yaptırırız. Bilgisayarlar modern bir köle gibidirler. Yazılımsız bir bilgisayar cansız bedene benzer ve hiç bir değeri yoktur. Sadece bir hurda veya çevreyi kirleten atıklardandır. Yazılımlar donanımların aksine yüksek teknoloji gerektirmeyen ve sadece düşünen ve tasarlayan beyinlerin ürünüdür. Maliyetleri de daha azdır. Yazılımların fabrikaları beyinlerdir. Dünyanın bir numaralı şirketi Microsoft donanımdan ziyade bir yazılım firmasıdır ve sahibi Bill Gates dünyanın en zenginleri arasındadır.

    Her şeyin bilgisayarlaştığı günümüzde, Türkiye gibi genç nüfus yoğunluğu, yazılım konusunda büyük bir potansiyel olarak durmaktadır. Kıvılcımlar büyük gelişmelere gebe gözükmektedir. Milyonlar bir kıcılcım beklemektedir. Ne mutlu bu kıvılcımı ateşleyebilenlere…