Bakış Açısı

Dr. Hüseyin TOROS

huseyintoros@yahoo.com

Beyin Göçü

Bilgi ve teknolojideki gelişmeler hızla devam ederken ülkemiz insanları için yeni iş fırsatları doğuruyor. Gelişmiş ülkelerde genç nüfusun az olması ve Bilişim sektöründeki açığın  2 milyon fazla olması bu alana olan talebi arttırıyor. IDC (International Data Corporation) nin yaptığı arastırmaya göre Bati Avrupa'da IT eleman acigi:1.2 milyon kisi. ITAA (Information Technology Association of America) nın yaptığı bir araştırma sonucuna  göre Amerika'da IT eleman açığı 850.000 kişi ve Türkiye Bilişim Vakfi' nın yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de IT eleman açığı 65.000 kişi olarak kriz öncesinde görünüyordu. Bilişim sektöründeki bu açık  Türkiye gibi genç yaş ortalamasına sahip ülkelerde işsizliğin giderilmesi için büyük bir imkan sunuyor. Türkiye 1950’li yıllarda yurt dışına vasıfsız eleman gönderirken günümüzde vasıflı eleman gönderme avantajını yakalamış görünüyor.

    Yurtdışı beyin göçü beraberinde bir tartışmayı doğuruyor. Yetişmiş kalifiye elemanlar ülke dışına çalışma amaçlı gitmesi etik olarak doğrudur diyenler veya yanlıştır diyenler. Her iki tarafında haklı sebepleri var. Karşı olanlar ilk etapta söyledikleri, kalifiye bir elemanın yetişmesi sırasında ülke kaynakları kullanılarak büyük yatırımlar yapıldı. Tabiri caizse ağaç meyve vermeye başladı fakat meyveyi başkaları yiyor diyorlar. Bu konuda geçenlerde Almanya'dan izne gelen bir dostumun anlatıklarına göre Almanya meclisindeki bir oturumda yetişmiş eleman istihdam etmenin ülke ekonomisine katkısı tartışılmış ve Almanya meclisinden yetişmiş eleman istihdamı için gerekli kolaylıkların sağlanması için kararlar alınmıştır. Karşı olmayanlar ise işsizlerin toplumda oluşturacağı psikolojik bunalımları düşünüyorlar. Bu görüşe göre Türkiye'de üniversiteyi bitirmiş veya hiç girememiş milyonlarca genç ülkeye bir yük olmaktan kurtarılıp, ülke dışında elde ettiği maddi kazançları bir şekilde ülkesine geri gönderecekler ve yine ileride bilgi ve tecrübelerini bizzat geri dönüş yaparak ülke kalkınmasında kullanacaklardır.

Çağın gözdesi olan ve sürekli gelişmelerin yaşandığı bilgisayar teknolojisi, kişilerin kaçınılmaz bir şekilde bilgi seviyelerini arttırmaya dönük yatırımlar yapmalarını  beraberinde getiriyor. Türkiye’de milyonları bulan genç nüfusun bilişim dünyasına kazandırılması ile hem ülke içindeki kobiler kalifiye eleman ihtiyacını karşılayacaklar. Bilhassa kobilerin kriz dönemlerinde personelini eğitimden geçirerek kriz sonrası ekonomiyi rakiplerinden üstün olarak karşılaması büyük avantajlar sağlayacaktır.

   Ülke gençliğini, günümüzün gözde mesleği BT sektöründe uzmanlaşmış olarak görmenin mutluluğunu yaşamak istiyoruz. Boş gezen psikolojik sorunlarla dolu bir gelecek değil, geleceğe ümitle bakan, Dünyanın her yerinde aranan eleman olabilecek gençliği bekliyoruz.