Bilişimde Çağ Atlıyoruz

Bakış Açısı
Dr. Hüseyin TOROS

huseyintoros@yahoo.com

Bilişimde Çağ Atlıyoruz

  3 Eylül'de başlayan ve 8 Eylül Pazar günü akşamına kadar devam edecek olan CeBIT eurasia 2002 bilişim fuarını gezdiğimizde içimiz açılıyor. Daha önceleri Tepebaşında yapılan fuarlarda gördüklerimiz ile bugünlerde Beylikdüzünde  düzenlenen fuarda gördüklerimizi ve yıllar boyunca katılımcı firmalardaki değişimleri bir an göz önüne aldığımızda bilişim sektöründe ülkemizde büyük gelişmelerin olduğu hemen göze çarpıyor.

Eski fuarlarda daha çok bilgisayar satan firmalar yer alıyordu. Şimdi ise yazılım , iletişim ve yerli beyinler  tarafından geliştirilen otomasyon şirketleri yarış yapıyor. Birisi kol güçüne dayanan imalat olurken diğeri ise beyin gücüne dayanan bir ürün. Nihayet olması gereklere adım adım yaklaşıyoruz.

Bir zamanların toprak gücü, sonraları sanayi gücü ve nihayet beyin gücü. Ülkemiz insan kaynakları yönünden çok zengin. Bu zenginliğin harekete geçirilmesi gerekiyor. Fakat pörsümüş bürokrasi yüzünden ve geri kafalı idareciler tarafından bir türlü  geçişimiz yeterli ivme kazanamıyor. Bütün olumsuzluklara rağmen gençlerde büyük bir istek, yarış ve sorgulama gözüküyor.

Fuarda yeni geliştirilen bir cihaz başında beklediğim süre de çok önemli izlenimler elde ettim. En önemlisi ise gençler cihazın nasıl çalıştığı şeklinde sorgulamaları ve yeni alternatif fikir üretmeleri idi. Gençlere sorduğumda hepsi de öğrenci olduklarını ifade ettiler.

Bilgi çağının şifresi sorgulamaktır. Daha doğrusu bilimin anahtarıdır sorgulamak. Sorgulayan gençleri gördüğüm ve fuarda daha çok yazılım ve iletişim şirketlerinin boy gösterdiğini görünce yazımın başlığını doğal olarak Bilişimde Çağ Atlıyoruz koydum.

Fuarda ilgi çeken konulardan biriside kamu ve özel kuruluşların elektronikleşmedeki başarılarını ve projelerini sergilemeleriydi. Her yerde e-...... levhaları hakimdi. Bunlara İstanbul Büyükşehir Belediyesinin E-İstanbul projesi güzel bir örnek teşkil ediyor.

Henüz fuarı gezme fırsatı yakalayamayan okurların bilişim fuarını mutlaka ziyaret etmelerini öneriyorum. Fuara gitmek için bilişimci olmak gerekmiyor. İster ev hanımı, ister öğrenci veya isterseniz iş adamı olun. Fuar herkese hitap ediyor. Eskilerin söylediği bir söz vardır. Ölüm kalım meselesi diye. Bu fuarlarda küreselleşen dünyada özgürce yaşamak yada köle olarak kalmak mücadelesidir.

 Bilişimin temeli bilgisayardır. Bilgisayarı en iyi şekilde öğrenip çocuklarımıza öğretmek kaçınılmaz hale gelmiştir. En değerli madenlere sahip ülkemiz bir an evvel kabuğunu kırarak yarınlara ümitle çıkacağı kesin. Bu konuda hepimize büyük görevler düşüyor.