havadansudan

 

 

Bakış Açısı

Dr. Hüseyin TOROS

huseyintoros@yahoo.com

Havadan Sudan

Bu haftanın orman, su ve meteoroloji günlerini içermesi nedeniyle yazımın başlığını havadan, sudan koyma ihtiyacını hissettim. Toplum arasında bu deyim gereksiz, boş, fuzuli vs işler anlamındadır. Fakat hava ve su en önemli iki ihtiyaçlarımızdandır.

Bu hafta içerdiği günler nedeniyle iki önemli bilimsel toplantıya misafirlik yapması da gerçekten sevindiricidir. Bunlardan birincisi atmosfer konusunda çalışma yapan bilim adamlarının ve araştırmacıların bir araya gelip tartıştığı ve İTÜ’nün düzenlediği “III. Atmosfer Bilimleri Sempozyumu” ve ikincisi Su vakfının düzenlediği “Suyumuzun Geleceği ve Türkiye Su Politikaları”  konulu paneldir. Bu tür toplantıların sık yapılması beraberinde gelişmelerin daha hızlı olmasına ve toplumun müreffeh seviyesinin yükselmesine katkısı olacaktır.

Aslında yazıma havadan sudan başlığını koymamın esas sebebi Hulki Cevizoğlunun ceviz  kabuğu programına çıkardığı konukların son iki haftadır havadan konuşmalarıdır. Bu arada Hulki Cevizoğlu gerçekten önemli konuları işlemektedir. Toplumu yönlendiren medyada büyük beyinler projeleri düşünür kabilinden konular nadirdir. Bunun yerine küçük beyinleri kişileri tartışır kuralı geçerlidir.

Ülkemiz en önemli madene sahiptir. Bu madenin verimli bir şekilde kullanılmasında basına büyük görevler düştüğü inkar edilemez. Bu önemli maden yer altında değil üstündedir. Yani önemli dediğimiz maden insan kaynaklarıdır. İnsan kaynakları bir nevi fabrika üreten fabrikaya benzemektedir.

Bu maden maalesef heba olmaktadır. İşin kötüsü kullanılmadığı takdirde değerini kaybetmekte ve hatta kendisine ve çevresine zararlı bir nesne haline dönüşmektedir. Bu değerli maden yer altı kaynakları gibi gelişmiş ülkelerin tekeli altında bulunmaktadır.

Bugünlerde yapılan hataların belki yakın gelecekte farkına varılacak fakat iş işten çoktan geçmiş olacaktır.

Bu gün geri kalmış ve gelişmekte olan bir çok ülke fuzuli işler peşinde koşmakta tabiri caiz ise maşa olarak kullanılmaktadır. Bir çok işimizde olduğu gibi israf  insan kaynaklarımızı da heba etmekteyiz. Bazen basit hesaplar yüzünden gereksiz ve anlamsız işlemler insanlara caiz görülmektedir. Örneğin geçenlerde Mersin Üniversitesine muayene için gelen 70 yaşındaki köylü kadının başını açması istenmektedir. Bu da maalesef medeniyet adıyla işlenen bir cinayet olarak tarihteki yerini almaktadır.

Evet konumuz havadan sudan idi fakat biraz başka alemlere dalarak biraz konumuz dışına çıkmış olduk. Konumuza gelence Hulki Cevizoğlunun sunduğu son programda hava ile çalışan arabaların yapıldığını söylediler.  Eğer haber doğru ise gerçekten güzel bir çalışmadır. Yakında nimetlerini göreceğiz. Arabaya yerleştirilen 3 adet sıkıştırılmış hava tüpleri yer almakta ve araç yakıda ihtiyaç duymadan 400 km civarında gidebilmektedir. Eğer bu haber doğru ise bilimde yeni bir buluş var demektir.   Böylece yenilenebilir temiz enerji kaynaklarından rüzgar bir çok konuda hayatımıza hızla girecektir. Ekonomik olması ve çevre kirliliği oluşturmaması ise başlı başına bir başarıdır.

Eğer biz beyinlerimizi kullanabilirsek ne kadar üretken olabileceğimizi tüm dünya görecektir. Yeter ki düşünebilelim. Var olduğu için değil de olması olduğu için yapan bir toplumu görmek ümidiyle.