İstanbul Teknik Üniversitesi  Istanbul Technical University

DersTanıtımFormu  / S y l l a b u s

AKM 204  ( E )

Akışkanlar Mekaniği ( Fluid Mechanics )

Öğretim Üyesi / Lecturer

 

İsim / Name

E-mail - Telefon / Phone

Prof. Dr. Hafzullah Aksoy

haksoy @ itu.edu.tr   /   (212) 2856577

Doç. Dr. NecatiErdemÜnal

neu @ itu.edu.tr    /  (212) 2853727

 

Ders İçeriği / Contents

Hafta / Week

AKM 204 – Akışkanlar Mekaniği

AKM 204 E – Fluid Mechanics

1

BirimSistemleri – Boyut Homojenliği – Akışkanların Fiziksel Özellikleri

Unit Systems – Dimensional Homogeneity – Physical Properties of Fluids

2

Akışkanların Gerilmelere Karşı Davranışı

Behaviour of Fluids under Stresses

3

Hidrostatik – Basınç Kavramı

Hydrostatic – Pressure Concept

4

Basınç Kuvvetlerinin Hesabı

Computation of Pressure Forces

5

Hidrostatiğin Temel Denklemleri – Rölatif Denge

Basic Equations of Fluid Statics – Relative Equilibrium

6

Akışkanların Kinematiği

Kinematics of Fluids

7

Yıliçi Sınavı

Midterm Exam

8

Ara Tatil

Semester Break

9

Bir Boyutlu Akımların Temel Denklemleri

Basic Equations of One-Dimensional Flow

10

İdeal Akışkanların Bir Boyutlu Akımları

One-Dimensional Flow of Ideal Fluids

11

İdeal Akışkanların Bir Boyutlu Akımları Uygulamalar

One-Dimensional Flow of Ideal Fluids – Applications

12

Gerçek Akışkanların Bir Boyutlu Akımları

Laminer ve Türbülanslı Akımlar

One-Dimensional Flow of Real Fluids

Laminar and Turbulent Flow

13

İdeal Akışkanların İki Boyutlu Akımları

Two-Dimensional Flow of Ideal Fluids

14

Potansiyel Akımlar

Velocity Potential Flows

15

Yıliçi Sınavı

Midterm Exam

 

Yarıyılı Sonu Sınavları

Semester Final Exams

 

Yarıyıl İçi Başarı Değerlendirme Unsurları

/ Midterm Evaluation

Yarıyıl Sonu Başarı Değerlendirme Unsurları

 / Final Evaluation

Faaliyet

/ Assignment

Adet / Quantity

Yarıyıl İçi Notuna Katkısı / Contribution

Yarıyıl İçi Notu

/ Midterm Grade

Yarıyıl Sonu Sınavı

/ Final Grade

Deney (Experiment)

 

 

%50

%50

Ödev (Homework)

 

 

Kısa Sınav (Quiz)

2

 

Yarıyıl İçi Sınavı (Midterm Exam)

2

 

 

Kaynak Kitaplar / References

Adı / Title

Yazar(lar), Yayınevi, Tarih / Author(s), Publisher, Year

 

 

Akışkanlar Mekaniği ve Hidrolik

Yüksel Y., Beta Yayınevi, 2000

Akışkanlar Mekaniği (Temelleri ve Uygulamaları)

Yunus A. Çengel, John M. Cimbala Editör: Tahsin Engin

Engineering Fluid Mechanics

Clayton T. Crowe

Introduction to Fluid Mechanics

E. J. Shaughnessy, I. M. Katz, J. P. Schaffer

Fluid Mechanics

Frank M. White

 

Final Sınavına girmek için Önemli Not

IMPORTANT (about how to get right to the Final Exam)

Derslere en % 70 katılım sağlanacaktır. Aksi halinde final sınavına girme hakkı elde edilemeyecektir.

Precondition to get right for the Final Exam is 70% of physical attendance to the classes.

 

Mevzuat

Notlar ve işaretler

 

 

MADDE 20 – (1) Lisans eğitim ve öğretiminde, öğrencinin bir dersteki başarısı, bağıl değerlendirme yöntemi ile belirlenir. Bu değerlendirme, öğrencinin yarıyıl içi çalışmalarında gösterdiği başarı ve yarıyıl sonu sınavında aldığı not birlikte değerlendirilerek ve sınıfın genel başarı düzeyi göz önünde bulundurularak saptanır. İlgili bölümler tarafından belirlenen en az ham not üzerindeki bağıl değerlendirme, dersi veren öğretim üyesi tarafından, notların dağılımı ve sınıf ortalaması göz önünde bulundurularak yapılır.

(2) Bir dersteki başarı durumu başarı notu ile belirlenir. Başarı notu harflerinin anlamları şunlardır:

a) (Değişik:RG - 04/12/2023 - 32389) Bir dersten (AA), (BA+), (BA), (BB+), (BB), (CB+), (CB), (CC+) ve (CC) notlarından birisini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

b) (Değişik:RG - 04/12/2023 - 32389) Bir dersten (DC+), (DC), (DD+) ve (DD) notlarından birisini alan öğrenci, o dersi şartlı başarmış kabul edilir.”

c) Bir dersten (FF) notunu alan öğrenci o dersten başarısız sayılır.

ç) Bir dersten (VF) notunu alan öğrenci yılsonu sınavına giremez ve başarısız kabul edilir.

(3) Başarı notu harfleri dışında kullanılan diğer harflerin anlamları şunlardır:

a) BL: Kredisiz olarak alınan dersten başarılı.

b) BZ: Kredisiz olarak alınan dersten başarısız.

c) T: Öğrencilerin kayıtlı bulundukları bir dersten bu Yönetmeliğin 17 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrasında belirtilen süre içerisinde çekildiklerini gösteren işarettir.

ç) (Değişik:RG - 04/08/2019 - 30852) E:Proje, Tasarım projesi ve benzeri çalışmalarda, çalışmasını belirlenen sürede bitiremeyen öğrenciye verilir. Çalışmanın ne zaman tamamlanacağı öğretim üyesi tarafından belirlenir. Belirlenen sürede çalışmasını tamamlayamayan öğrenciye FF notu verilir.

d) (Ek:RG - 04/12/2023 - 32389) M: Üniversite tarafından muaf tutulan dersler için kullanılan notu ifade eder. Bu dersler ağırlıklı genel not ortalamasına katılmaz.

(4) (Değişik:RG - 04/12/2023 - 32389) Başarı notlarının ifade ettikleri başarı dereceleri ve katsayıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

 

 

 

Harf Notu

Başarı Notu

Mükemmel

AA

4.00

Çok iyi üzeri

BA+

3.75

Çok iyi

BA

3.50

İyi üzeri

BB+

3.25

İyi

BB

3.00

Orta Üzeri

CB+

2.75

Orta

CB

2.50

Yeterli üzeri

CC+

2.25

Yeterli

CC

2.00

Koşullu-geçer

DC+

1.75

Koşullu-geçer

DC

1.50

Koşullu-geçer

DD+

1.25

Koşullu-geçer

DD

1.00

Başarısız

FF

0.00

Vizesiz başarısız         

VF

0.00

 

 

Değerlendirme

 

 

MADDE 23 – (1)(Değişik:RG - 04/12/2023 - 32389) Derslere %70, laboratuvar ve atölye gibi bağımsız uygulamalı derslere en az %80 oranında devam zorunludur. Senato tarafından belirlenen ders başarı ölçme ve değerlendirme esaslarına uygun şekilde, bölümün önerisi, fakülte/konservatuvar kurulunun onayı ile belirlenerek açıklanmış olan yarıyıl içi başarı notunu ve devam koşulunu sağlayan öğrenci yarıyıl sonu sınavına girer .
(2) Yarıyıl sonu sınavı yapılmayan ve sadece yarıyıl içi çalışmasına bağlı olarak başarı notu verilen dersler ilgili bölüm başkanlığı tarafından belirlenir ve ilan edilir.
(3) Yarıyıl içi başarı notu; yarıyıl içinde yapılan çalışmaların, ödevlerin, projelerin, ara sınavların, kısa sınavların ve benzeri faaliyetlerin ağırlıklı ortalamasıdır. Yarıyıl başında, dersin yarıyıl içi başarı notunun ne olacağı ve ağırlıklı hesaplama değerleri ders müfredat formu üzerinde gösterilmek zorundadır. Öğretim elemanı, yarıyıl içi başarı notlarını ve yarıyıl sonu sınavına giremeyecek öğrencilerin listesini akademik takvime göre ilan eder.
(4) Bir dersin başarı notu; yarıyıl içi başarı notu ve yarıyıl sonu sınav notunun bağıl not sistemi ile değerlendirilmesi sonucu oluşur. Hem yarıyıl içi başarı notu hem de yarıyıl sonu sınavının ders başarı notuna katkısı bölüm başkanlığı tarafından yarıyıl başında ders müfredat formu aracılığı ile ilan edilir.
(5) Bir dersin yarıyıl içi başarı koşulunu yerine getiremeyen öğrenci, bu dersten VF harf notu alır ve yarıyıl sonu sınavına giremez. Bir dersten VF harf notu alarak başarısız olan öğrenci, o dersi tekrar almak ve yarıyıl içi başarı koşullarını sağlamak zorundadır.
(6)(Değişik:RG - 04/12/2023 - 32389) Yarıyıl sonu sınavının başarı notuna katkısı %40’tan az, %60’tan fazla olamaz. Gerekli görülen hallerde ilgili kurul kararı ile bu oranlar değiştirilebilir.
(7) Öğrencilerin bir dersteki başarı durumunu gösteren liste, akademik takvimde ilan edilen tarihe göre öğretim elemanı tarafından açıklanır. İlgili yönetim kurulu gerektiğinde bir dersin öğretim elemanından, dersle ilgili başarı durumunu yeniden değerlendirmesini isteyebilir. Yarıyıl içi ve yarıyıl sonu not dağılımlarının başarı durumu değerlendirme istatistikleri dersin öğretim elemanı tarafından ilgili bölüm başkanlığına o yarıyılın sonunda akademik takvimde ilan edilen tarihe göre teslim edilir.
(8) Ağırlıklı genel not ortalaması en az 2,00 olan, bir yarıyıl sonunda o yarıyılda en az 18 kredi ders almış ve başarmış öğrenci ile en az sürede mezun durumuna gelmiş olan öğrenci, sadece mezun olduğu yarıyılda kredi limiti aranılmadan aşağıda belirtilen şekilde değerlendirilir:
a) Yarıyıl sonu not ortalaması 3,00-3,49 arasında olan “Onur”,
b) 3,50-4,00 arasında olan “Yüksek Onur”,
öğrencisi olarak tanımlanır. Bu değerlendirmeler not belgesinde yarıyıl bazında belirtilir. Herhangi bir yarıyılda not belgesinde FF veya VF bulunan öğrenci not ortalaması yeterli olsa bile o yarıyılda “Onur” veya “Yüksek Onur” öğrencisi olamaz.”  

 

Mazeretler

 

MADDE 24 – (1) Mazeretlerin kabulü ile ilgili olarak Senato tarafından belirlenen esaslarda tanımlanan istisnai durumlarda, yarıyıl içi sınavlarına geçerli mazeretleri nedeniyle giremeyen öğrenciler, mazeretlerinin kabul edilmesi halinde mazeret sınavına alınırlar. Öğrencilerin mazeretli sayılmasına Senato tarafından belirlenen esaslara uygun olarak, ilgili yönetim kurulu tarafından karar verilir. Bu durumda olan öğrencilerin mazeretli olduğu yarıyıl içi sınav notu mazeret sınavından aldığı nottur.

(2) Mazeretleri nedeniyle yarıyıl sonu sınavına giremeyen öğrenciler mazeretlerinin bitimini izleyen beş iş günü içinde ilgili fakülteye başvururlar. Geçerli mazeretlerini, Senatonun belirlediği esaslara uygun olarak belgelendiren ve mazeretleri ilgili yönetim kurulunca kabul edilen öğrenciler, yarıyıl sonu sınavlarını izleyen hafta içerisinde yapılacak yarıyıl sonu mazeret sınavına girebilirler. Mazeretlerin kabulünün takdiri ilgili yönetim kuruluna aittir.

Yarıyıl sonu sınav dönemi

MADDE 25 – (1) Her yarıyıl sonunda bir sınav dönemi vardır. Sınav dönemi içinde ilgili yönetim kurulunca kabul edilecek nedenlerle sınavı yapılamayan dersler için o sınav dönemine süre eklenir.

(2) (Değişik:RG - 04/08/2019 - 30852) Arazi üzerinde yapılması gereken derslerle, sınava girme hakkı bir arazi çalışmasının sonucuna bağlı olan derslerin sınavları arazi çalışmalarının bitiminde de yapılabilir. Tasarım Projesi sınavı/Diploma Projesi sınavı, yarıyıl sonu veya yaz öğretimi sonu sınav dönemlerinde veya onu izleyen hafta içinde yapılır.