Okuduklarım, Dinlediklerim  (Ağustos 2016)           Taner Derbentli

            
         
    
Geçen ay üç kitap okudum. Mahfi Eğilmez’ in Hatuşa’ dan Kaçış adlı kitabı, MÖ 1800-1200 yılları arasında hüküm süren Hitit’ lerin yaşadığı Çorum (Boğazkale) çevresinde yapılan kazılara katılanlarla ilgili kısa öykülerden oluşuyor. Öykülerin bir bölümü ise doğrudan o döneme ilişkin kurgular. Asıl uğraş alanı iktisat olan Mahfi Eğilmez’ in, Hitit’ ler başta olmak üzere, başka konularda da kitapları, yazıları var. Mahfi Eğilmez’ i kutlamak gerekir, ele aldığı konuları karşısındakine açıklayıcı ve anlaşılır bir dille anlatabilen bir insan. Mahfi Eğilmez’ in internetteki, “Kendime Yazılar” sayfasından geçen ay söz etmiştim. Yeniden dikkatinize getirmek isterim.
    
Daniel Yergin’ in Quest adlı kitabına, dünya’ nın enerji sorunu üzerinde değerlendirmeler, açıklamalar okurum diye başlamıştım. Ama kitabın daha çok petrol piyasalarındaki gelişmelerin, kavgaların üzerinde yoğunlaşması beni biraz düş kırıklığına uğrattı. Okumayı biraz yavaş da olsa sürdürüyorum.
    
Mehmet Serdar’ ın “Buyrun Siz de Deneyin” adlı kitabı değişik konularda denemelerden oluşuyor. Mehmet Serdar bir deneme (ve tabii ki bir düşünme) ustası. Tanışma olanağı bulduğum Mehmet Serdar’ la entropi üzerine bir konuşmamız oldu. Bu konuşmadan da birkaç deneme ortaya çıkacak gibi görünüyor.
    
Müzik benim yaşamımın bir parçasıdır. Bu nedenle her ay çok sayıda CD dinliyorum. Bu ay dinlediklerim arasında Scriabin’ in prelüd’ leri, Tchaikovsky’ nin Manfred senfonik şiiri, Carlo Domeniconi’ nin, Koyun Baba ve Bir Anadolu Türküsü Üzerine Çeşitlemeler’ i, Fazıl Say’ ın ‘Çocuklar İçin’ adlı derlemesi var. Fırsat bulursanız Musa Eroğlu’ nun Mihriban, Kubat’ ın İnce İnce ve Seher Yeli (Karacaoğlan) ile Ayla Çelik’ in Bağdat adlı şarkılarını (türkülerini) da dinlemenizi öneririm. Domeniconi’ ye önümüzdeki aylarda yeniden döneceğim.