Okuduklarım, Dinlediklerim  (Eylül 2018)           Taner Derbentli

            
Geçen yıl öğrencim, Eren Dikeç, bana Selçuk Şirin’ in, Bir Türkiye Hayali adlı kitabını armağan etmişti. Bu kitabı bu yaz okuma olanağı buldum. Toplum, eğitim, politika, kalkınma başlıkları altında toplanan sayısal denemeler ve çare biziz başlığı altındaki yazılarından oluşan kitapta, Türkiye üzerine yukarıda belirtilen konularda, istatistiklerle desteklenen yazılar, yorumlar bulunuyor. Bir solukta okunan çok yararlı bir kitap. Bu kitabı ben de birkaç araştırma görevlisi arkadaşıma armağan ettim. Selçuk Şirin, Kars’ ın bir köyünde doğmuş, lisans eğitimini ODTÜ’ de, yüksek lisans eğitimini State University of New York’ da (SUNY) ve doktora eğitimini Boston College’ de yapmış bir bilim insanı ve öğretim üyesi. Eğitim ve psikoloji alanlarında uzman.
    
Son iki ayda okuduğum kitaplardan biri de, John D. Anderson Jr. ‘ ın Inventing Flight adlı kitabıydı. 2004 yılında New York’ da satın aldığım bu kitabın tümünü bu yaz okuma fırsatı buldum. Uçma düşüncesinin insanlarda nasıl geliştiğini anlatan ve 19. yüzyılda yoğunlaşan çalışmaların 17 Aralık 1903’ te, Wilbur ve Orville Wright’ ların ilk motorlu uçağı uçurmalarıyla en önemli aşamasına ulaşan uçma serüveninin öyküsü. Beni en çok etkileyen Wilbur ve Orville Wright’ ların büyük bir bilimsel titizlikle ve mühendislik görüşüyle, sabırla, adım adım gerçekleştirdikleri çalışmalar, deneyler oldu.
    
Bu yaz okuduğum bir başka kitap da Çılgın Proje Kanal İstanbul adlı kitaptı. Onur Öymen, Cemal Saydam, Türker Ertürk, Hüner Tuncer ve Karl Radek’ in katkılarıyla hazırlanan bu kitapta, Kanal İstanbul, Marmara denizindeki dip akıntılar, uluslararası hukuk, dış ilişkiler açılarından inceleniyor, eleştiriliyor.
    
On yıl kadar önce beğenerek okuduğum, Yiğit Okur’ un, Hulki Bey ve Arkadaşları adlı kitabını yeniden okudum. Bir kitabı uzun bir aradan sonra yeniden okumak insanın görüşlerinde, değerlendirmelerinde değişikliklere yol açabiliyor.