Geçen Aydan Kalanlar         Taner Derbentli

            
YENİ YIL    (29 Ocak 2020)     
    
Her yıl 1 Ocak’ ta, yeni yılı umutla, beklentilerle, coşkuyla karşılarız. Yeni yılın aslında sürüp giden zamanda sadece bir kilometre taşı olduğunu, değişim beklemek için bir neden olmadığını düşünürüm. Ama yeni yılın coşkusu benim için Aralık ayının ortalarında başlar. Çocukluğumun ve gençliğimin bir bölümü Kanada’ da geçtiği için, karlarla kaplı bir ortamda, Noel ağaçlarının, ışıklarının ve şarkılarının oluşturduğu o güzel ortam içime işlemiştir, her Aralık ortalarında canlanır. Aynı zamanda Aralık sonu ders yarıyılının tamamlandığı, öğrenci ve öğretmen olarak rahatladığımız bir zamandır. Ayrıca bir huzur verir.
    
1 Ocak tüm insanların ortak kutladığı ve tatil yaptığı bir gündür. Aslında 1 Ocak uluslararası takvim diyebileceğimiz miladi takvimin ilk günüdür. Ama yılbaşını başka tarihlerde kutlayan uluslar da vardır. Hicri takvime göre yılbaşı Muharrem ayının birinci günüdür. 2020 yılında 20 Ağustos’ a rastlamaktadır. Orta Asya ulusları, İranlılar ve Kürtler yılbaşını 20, 21 Mart’ a rastlayan Nevruz’ da kutlarlar. Çin yılbaşı 21 Ocak’ ta başlayan dönemde ilk aybaşına rastlar.
    
Ülkemizde yılbaşıları genellikle evlerde aile içinde kutlanır. Yılbaşına özel yemekler yapılır, yemekten sonra tombala ve benzer oyunlar oynanır. Zaman ilerledikçe televizyon izlemek bu oyunların yerini aldı diyebiliriz. Kimi insanlar eğlenmek için lokanta ve benzer yerlere giderler. Kimi insanlar da kentin ana meydanlarında toplanıp yeni yılın gelmesini bekler. Bu kutlamalar geleneklerden ve birarada olma isteğinden kaynaklanır, inanışla ilişkilendirilmesi yanlıştır. Başka bir deyişle herkesin aynı ruh halini paylaştığı yılbaşına gavur sözcüğü yakışmaz.
    
Çocukluk ve gençlik yıllarımda (1960-1980 arasında) yılbaşlarında yakınlara ve dostlara bir kutlama kartı göndermek gelenekti. Böyle bir kart almak sevinç vesilesi olurdu. Bir tütün işçisi olan rahmetli halam hep ‘özlemiş’ gözlerimden öperdi. Bugün de üniversiteden iki arkadaşımla birbirlerimize kart gönderir, geçen yılın kısa bir değerlendirmesini yaparız. Bunlardan biri Winnipeg, Kanada’ da oturur, uluslararası düzeyde başarılı bir iş adamıdır. Diğeri Christchurch, Yeni Zelanda’ da oturur ve emekli bir makina mühendisidir. Üçümüzün yeni yılları o kadar farklı oldu ki.
    
Her yeni yılın bir de sayısı vardır. Ocak ayının sonuna doğru bu sayıya alışırız. Yaşamımızda raslantıların önemli bir payı vardır. Bu nedenle her yeni yıl beklentilere neden olur. Ama aynı zamanda yaşam belli zaman aralıklarıyla tekrarlanan uğraşlardan oluşur. Günde üç öğün yemek yemek, altı-yedi saat uyumak gibi. Bunlara mesleğimize ve hobilerimize ayırdığımız zamanı da ekleyebiliriz. Bunlar her gün ve her yıl tekrarlanır. Demek istediğim şu ki, herhangi bir yıl diğerlerinden çok farklı değildir. Yaşamımızdaki yılların, ortalama bir elin parmakları kadar olanlarının sayılarını hatırlarız. Özel günler, genellikle özel yıllardan önce gelir.
    
Yeni yılınız kutlu ve mutlu olsun.